Thursday, November 25, 2010

Stop Child Abuse

Sejak kebelakangan ni cerita tentang kanak-kanak didera dan kes pembuangan bayi semakin menjadi-jadi. Kadang2 membuatkan aku terfikir...adakah zaman yang serba moden dan canggih ni dah mengubah manusia hingga tiada lagi sifat kemanusiaan apatah lagi sifat penyayang????

Kanak-kanak adalah harta yang tak ternilai. Mereka juga adalah modal insan kepada negara. Perlindungan terhadap kanak-kanak daripada pengabaian, penderaan, keganasan dan eksploitasi adalah aspek penting yang perlu diberi keutamaan. Tanggungjawab memberi perlindungan kepada kanak-kanak adalah tanggungjawab kita bersama. 

unicef

Marilah kita sama-sama menyokong kempen dari UNICEF, Raise Your Hand, Stop Child Abuse dengan melayari laman web http://uniteagainstabuse.my/register.

Aku dah angkat tangan.. korang bila lagi?


Monday, November 22, 2010

Virtual Pet

Zaman sekolah dulu korang ada tak main permainan yang bela binatang mcm game tu. Aku pon dah tak ingat apa nama dia. Korang dulu ada tak benda ni.


Dulu aku ada satu. Bela anak dinosaur..huhu..masa tu memang tengah kemaruk la main benda alah tu. Semua kawan-kawan aku ada satu. Lepas tu masing2 berlumba2 nak jadi penjaga pet yang paling berjaya. Chewah...
Tapi main benda ni cepat boring ar.

Haritu aku terjumpa iklan playstation pasal eyepet. Ni pon virtual pet gak.  Dah macam2 sekarang ni. Korang layan la video ni. Malas nak citer banyak..hehe

Wednesday, November 17, 2010

Selamat Hari Raya Korban

Waktu entry ni dipost mungkin aku tengah berjalan-jalan kat kampung. Hehehe.. Aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kepada semua pembaca blog aku ni dan kepada semua rakyat Malaysia yang beragama Islam.

Terimalah e-card yang aku buat sendiri ni yer.. hehe..


Semoga korang semua bergembira di hari raya korban ni yer.. daaaa

Tuesday, November 16, 2010

Tummy dan Calico

Harini dah Selasa...yeah esok balik kampunggg.. wuhuuuuu.. haha..terOver plak :p

Ni saje je nak tunjuk video Tummy dgn Calico bermain dengan gembiranya selama sejam.. tapi video ni takde la sampai sejam..tak kose heh aku nak merakam lelama. Hehehe



Monday, November 15, 2010

Meon bergurau dengan anaknya..

Aku suka sangat tengok Meon bergurau ngan anak dia. Sebab dia ajar cara yang betul nak bergurau.. Tapi kalo Oleo..huh..ganass.. gigit betul2..
Kat bawah ni ada video Meon bergurau ngan anak dia, Calico.





Jariku melecur.. :(

Dah lama tangan aku ni tak melecur kena seterika. Sakiiitttt.. Ni semua sebab Oleo la ni... huhu.. Masa aku tgh iron baju boleh plak dia meleset2 kat kaki..pastu dia gigit kat betis. Kuat plak tu.. bercalar dah. Konon aku nak marah dia la, nak puk kepala dia.. dan dan tangan sebelah aku terkena iron yg panas tahap maximum tu.. aduuuhhh.. sakitnya lebih kurang sama mcm kena gigit kat betis.

Apela nasib ku di pagi subuh tadi. Dah kena gigit, bila nak marah kucing, kena sekali balasan time tu jugak.. Jari yang melecur ni mcm dah gelembung sikit. Terlambat letak ubat.

Atas dia tu dah gelembung sikit. Harap2 dia kecut balik la. Masa nak g keje tadi, aku hala kan ke aircond.. Rupa2nya makin sakit plak. Berdenyut2 macam nak pecah. Memang tak tahanlah. Cepat2 aku amek lip balm aku sapu kat situ... Aaahhh...lega giler. 

Padan muka aku..sebenarnya aku tak pernah cepuk kepala Oleo. Tadi pagi la first time aku buat. Sori yer Oleo.. hehe.. terperanjat tau tak. Lain kali nak manja2 jangan la gigit2. Hmmm.. Oleo Oleo..

Thursday, November 11, 2010

GiveAway Domain From MelRomeo.Com

Hoh..tadi kan..tengah blog walking aku terjumpa blog ni. Huhu.. Sape2 yang takde domain tu boleh la mencuba nasib. Pemenang akan dipilih menggunakan random.org. Kalo bernasib baik dapat ler.. saje je join.. hihi


GIVE AWAY Domain Daripada MELROMEO.COM

Tag 5 Orang Kawan BLOGGERS
1. http://aidanisme.blogspot.com/
2. http://nonzero88.blogspot.com/
3. http://atiaadina.blogspot.com/
4. http://smileyugly.blogspot.com/
5. http://cutekitty85.blogspot.com/

MENANG 1 DOMAIN .COM / NET / ORG
GIVEAWAY DARI MELROMEO.COM

Syarat & Peraturan
1. Create 1 Entry bertajuk “GiveAway Domain From MelRomeo.Com
2. COPY Ayat berwarna Merah diatas dan PASTE di blog anda. (PASTIKAN LINKBACK KE ENTRY INI)
3. Tag 5 Orang Kawan Bloggers
4. Comment Entry ini berserta LINK Entry anda dan Siap!

Ok..dah SIAP!!

Wednesday, November 10, 2010

Fuyooo..bestnyer dapat BB Torch Free!!

Oh..bukan aku yer yang dapat blackberry torch ituu.. hehehe.. Tadi aku baca twitter dari nuffnang...diaorg dah announce pemenang contest "Blackberry Torch 9800 smartphones from Celcom" phase 1.

Ada dua orang yang dapat ...

Week 1 – Mohd Faez Bin Mat Rudin (http://www.terbangtinggitinggi.com/2010/10/i-love-celcom-i-love-torch.html)
Week 2 – Mohamad Nazirul Afiq (http://sudubesi.com/siapa-perlukan-gadjet-lain-jika-ada-celcom-blackberry-torch-9800)

Best giler weh..  Kalo tak caya pergi tengok kat sini -- >  SINI

Kucing pon kena sikat bulu..

Sebenarnya ia depends pada kucing korang tu berbulu panjang atau pendek. Selalu orang kata lebih senang nak bela kucing bulu pendek ni..takyah nak sikat selalu. Pastu plak bulu tak banyak melekat sana sini. Tak macam long-hair kan. Memang leceh sket la. Tapi kalo rajin takpe.

Untuk kucing berbulu pendek tu sikat seminggu sekali pon cukup. Tapi kalo jenis outdoor dan active sgt.. 2 kali seminggu la. Sebab bila dah keluar macam2 melekat kat bulu kucing ni kadang2. Flea la..rumput2 keringlah..mcm2 lah. 

Kalo kucing yang berbulu panjang plak, kalo boleh hari2 la sikat. Sekali sikat tu amek masa 5 ke 10 minit. Kucing yang berbulu panjang ni biasanya bila dia jilat2 bulu dia, dia makan sekali bulu dia tu. So, kalo diaorg byk sgt mkn bulu sendiri pon tak elok. Takut diaorg sembelit (tahi keras) atau muntah bulu diaorg sendiri. So, salah satu cara nak elak adalah dengan sikat bulu diaorang selalu yer. Hehehe.. jadi bulu yang gugur pon kurang.

Kat kedai atau vet ada jual macam2 jenis sikat.. Kalo tak tahu nak pilih yang mana satu korang tanyer je doctor atau pekerja kedai tu.

Seeloknya sikat kucing dari dia kecik lagi.. 2 atau 3 bulan camtu. Mula-mula memang payah sket..sebab dia asyik nak main jer. Bila sikat je dia nak geget. huhu.. mula-mula kena bersabar la..nanti lama-lama dia akan suka..siap nak tertido lagi..haha..

Oklah..selamat menyikat bulu kucing ;) hihihi

Tuesday, November 9, 2010

Mimpi ular??..

Hai uolss.. hehe.. harini lambat sket post entry. G blogwalking dulu... jalan sana jalan sini. Dah ada mood nak mengarang baru la aku karang ni.

Malam tadi kan aku mimpi ular weh. Ular sawa plak tu. Tapi masa dia nak patuk tu kepala dia jadi macam ular tedung. Yang peliknya ular tu nak mematuk aku jerk... cess.. aku pegang kepala dia..berat betul. Nak tolak ke belakang takleh nak tolak ke tepi pon takleh. Pastu aku suruh adik laki aku yang buang dia. Pastu terus aku terjaga.

Kuang asamnyer mimpi. Tapi yang bestnyer aku cool jer. Hahaha.. kalo betul2 confirm aku menjerit2 mintak tolong. Nasib baik la aku jenis yang tak geli ngan ular. Ada setengah org tu tgk gambar ular pon dah geli. Kalo org bg aku pegang ular yg tak berbisa, aku pegang je. Pernah dulu aku pegang ular sawa, org tu suruh kiss kepala dia..aku kiss jerk. Pastu kawan2 aku semua larikk.. hahah..pastu aku blur..kenapa diaorg lari..hahaha..sengal kan..

Dulu kan..masa zaman aku tgh study..aku pernah mimpi naik sampan kat tengah2 tasik. (Tido waktu siang).. Aku naik sampan ngan sape pon aku dah tak ingat. Tapi berdua jela. Pastu tengah aku syok pegang2 air kat tasik tu.. sekor ular melompat kat tangan aku..dia patuk!.. pastu dia masuk balik dalam air.. Pastu kuar plak ular lain.. pon patuk kat tangan aku gak..waktu tu ada rasa cam sakit skit la. Pastu dia masuk balik dalam air.. Tak lama tu..kuar lagi ular yang ketiga..kali ni patuk mmg terasa sakit lebih sikit..Ular ni pon masuk balik dalam air. Tup tup kuar ular yang ke empat plak...yang ni mmg batuk berbisa.. sampaikan aku terjaga sambil pegang tangan.. siap tengok betul2 ada bekas kena patuk ke tak..huhu..

 Bila aku tengok tangan aku ok je..aku pon termenung kejap. Terus takmo sambung tdo.. mata ni terus terbukak luas. Gila la mimpi tu... 4 ekor ular patuk aku tau. Time tu aku masih blom kawen lagi.. mmg kalo cerita kat org, org kata ada org nak masuk minang.. tul tak.. tapi aku tak cerita kat sape2 pon. Aku cerita dekat ex-bf aku jer. Ex-bf aku tu adalah bf aku yang ketiga..tapi aku ubah cerita sket la..aku cakap 3 ekor ular jer yang patuk. Hahaha..sengal..konon mmg nak ex-bf aku tu yg masuk minang la.. kose i..

Tapi akhirnya aku berkahwin dengan bf aku yang ke empat. Husband aku yang sekarang ni la. Apakah mimpi itu ada maksud yang sama? Huhuhu..mungkin kebetulan je tu kan. Takmo la percaya kat mimpi2 ni. Tak baik tau...

Korang pernah ke mimpi jadi kenyataan?? atau sebaliknya???

Thursday, November 4, 2010

Macam mana nak trim kuku kucing

Haritu mak mertua aku cedera parah sebab kena cakar ngan Tummy secara tak sengaja. Mak mertua aku tengah duduk kat sofa sedap2 tengok TV. Tak pasal2 Tummy melompat kat tangan mak mertua aku..pastu Tummy nak terjatuh dia g cengkam plak... makin dalam la kuku tu masuk.

Nasib baik la mak mertua aku tak kena serangan jantung di situ. Aku pon terkejut. Berdarah byk gak la. Dah la berbisa kan. Sape pernah kena cakar tu tahu la. Sian mak mertua aku tu. Bapak mertua aku cakap "Mak kempunan mee goreng basah kot".. huhu.. Dah kata camtu aku pon msg laki aku suh belikan mee goreng basah. Kebetulan dia pon dah nak balik dari jumpa org. Cepat jela mak mertua aku dapat.

Sebenarnya aku dah lama nak potong kuku kucing2 aku ni. Tapi asyik terlupa jer. Kuku kaki aku pon dah lama tak potong ni.. perut dah memboyot ni susah plak kan. Kena suh laki aku la jawabnya. Huhu..

Nak potong kuku kucing ni sebenarnya tak la susah. Ada cara nak pegang kucing tu supaya dia tak meronta-ronta. Meh sini aku tunjuk.. Mula-mula pegang kucing macam ni..



Lepas tu... amek kaki dia tu.. tekan tengah tapak kaki dia supaya terkeluar semua kuku dia.. senang korang nak potong kuku dia kan..



Ok.. lepas tu korang potong la kuku dia.. pastikan korang tak terpotong bahagian yang ada warna pink2 tu..nanti berdarah plak..potong sket jer..yang tajam pon hujung tu je kan..


Haaa..dah settle.. Lepas ni kalo dia nak mencakar pon takde la bercalar.. huhu...

Sudah jatuh chenta sama BB Torch 9800

Minggu lepas aku diberi peluang sekejap pakai Blackberry Torch.. baru sehari dua pakai aku dah terjatuh chenta.. terasa lagi best kalo dapat free. Oh..BB Torch.. (angau jap) hehe..

Aku sebenarnya minat pada touch screen handphone. Tapi aku selalu fikir 2 3 kali sebab bila nak menaip mesej atau pon nak chat guna touch screen sangat la aku malas. Selalu jer tersilap touch. Pastu kena betul2 tgk kalo nak taip tu kan. Bukan takde handphone yang ada touch screen dan keyboard sekali.. adaaaaa... tapiiii.. aku dah guna Bold 9700. Lagi berbaloi-baloi.. haha..alang2 nak tukar tu biar la macam blackberry jugak.. at least ada push email ngan boleh chat kan.


BB Torch 9800 ni sangaaaaat memenuhi citarasa aku.. dah la ada full 3.2 inch touch screen pastu ada keyboard plak tu. Oh BB Torch.. (angau lagi).. Tiba-tiba aku terbayang aku tengah touch screen BB Torch, sambil chat menggunakan keyboard BB Torch.. Oh..inilah yang aku idam2kan..

pang!!..jgn berangan lebih2 ok..

Bila aku dapat tahu Celcom nak bagi 3 BB Torch 9800 free pada Nuffnangers yang bertuah, aku terus je nak join contest ni. Walaupon aku tahu ramai giler yang dah join contest ni, tapi semangat aku nak dapat BB Torch free takkan pudar.. echewah.. :P hahahaha..

Actually, Celcom sekarang ada offer iaitu "BlackBerry Torch and the CRAZY deals" dan Celcom dah launch BB Torch event pada 29 Oktober haritu. Dan aku rasa pakej dia memang sangat berbaloi. Celcom kan mempunyai coverage yang meluas kan.. so kalo korang duduk ceruk kampung pon boleh pakai tau. Tak rugi punyerrrr.

Kalo lah aku dapat pakai Pakej Celcom ni bersama dengan BB Torch 9800 ni.. boleh tak aku nak berlagak kat korang :p... kekeke.. mesti best giler kan.. kemana-mana aku pergi walau ceruk mana pon, aku still boleh mengupdate kat Facebook ke Twitter ke..blog pon aku bleh update selalu ko. Oh.. bestnyer... boleh tak aku nak mimpi pakai Celcom BlackBerry Torch jap.. eh...takmo2..takut aku tak terjaga plak nanti.. hihihi..

Tak caya tengok ni... berbaloi ke tak? Kalo beli kat kedai BB Torch tu dekat 2ribu lebih tau yang original. Kalo korang amek pakej kat Celcom ni kan berbaloi. Betul tak?

Kalo lah aku tak dapat yang free ni :( , nampaknya telan air liur je la duluuu.. Orang lain dah pakai lama..kang aku baru la dapat pakai.. Oh sedih..

Nanti kang mesti ada yang kata.."Weh..ko kan dah ada Bold 9700 watper beria nak pakai BB Torch plak"

Hoh..lain beb.. mmg la secara basicnya sama...mcm push email dengan chat2 ni.. tapi Torch ni camera dia 5.0 MP tuuu..aku dah try dah amek gambar guna Torch.. memang terbaik lah.

Lepas tu dia ada tab browsing. Bold 9700 mana ada beb. Aku selalu gak rasa payah kalo nak browse kat Bold ni. Takleh bukak multiple page. Screen dia pon kocik tak macam torch.. lebih besaaarrr.. huhu..

Oh..kalo aku cerita keseronokan pakai Torch ni sampai esok pon tak abes. Memang sangat banyak ciri-ciri dia yang aku sangat-sangat suka suka suka.

Pada yang mampu tu boleh la terus je pergi Celcom. Apply je pakej yang sesuai ngan korang. Takyah la fikir 2 3 kali. Dah la pakai Celcom berbaloi...pakai BB Torch 9800 lagi tambah berbaloi-baloi.. Sure tak rugi maaa...

Nak tahu lebih lanjut mengenai Pakej BB Torch 9800 dan spesifikasi dia, korang bleh layari kat http://www.celcom.com.my/celcomexec/blackberry/bbtorch9800.php.

Oklah, nak mimpi guna Celcom Blackberry Torch jap.. kejaaappp jer.. heheh...tataaaaaa...

Monday, November 1, 2010

1/11/10

Kenapa harini aku rasa boring sangat ek..
Rasa macam takde mood weh..
Kadang2 tu rasa cam semua benda buat aku marah.
Baling tisu tak masuk tong sampah pon aku nak marah?
Hampeh tul..

Sekarang ni baru pukul 11 lebih..
Harap2 lepas lunch hour nanti semua keboringan ni hilang..
Syuhhhh syuhhh..

Friday, October 29, 2010

Kena tag sudey...

Sebenarnya aku dah banyak sangat berhutang tag. Huhu.. bukan aku takmo buat, cuma malas sket :p tapi harini disebabkan aku rajin aku buat gak.

Thanks Sharz.. 


The rules :

"Once you have been tagged, you are supposed to write a note, with 25 random things, fact, habits, or goal about you. at the end, choose 25 people to be tagged. you have to tag the person who tagged you. if i tag you, its because i want to know more about you. your cooperation is highly appreciated. haha"

Haa....25 random things, fact, habits, or goal about me..

  1. Dah kahwin...anak masih dalam perut..hehe
  2. Aku mempunyai seorang kembar lelaki. Aku panggil dia abang.
  3. Aku dan abang aku lebih rendah dari adik beradik yang lain. Mungkin sebab kitaorg berkongsi masa kat dalam kandungan mak aku kan.
  4. First time pakai produk kecantikan macam moisturiser ke pencuci muka ke sejak 18 tahun. Masa sekolah pakai bedak jer. X caya?
  5. Suka memasak.
  6. Bila masuk toilet kat rumah, takleh nampak kotor sket..mesti nak sental kasi bersih.
  7. Suka susun barang atau dalam erti kata lain tak suka berselerak.
  8. Pencinta kucing.
  9. Kalo balik dari kerja mesti layan kucing dulu.
  10. Suka pada semua warna. Hijau ke hitam ke coklat ke..ah..semuanyer aku suke.
  11. Kalo lambat sarapan, boleh pening kepala dan gastrik.
  12. Tak banyak bercakap. Lebih suka mendengar.
  13. Sedikit malas nak lipat kain. Tapi gagahkan juga melipat. Hehe
  14. Masa aku berumur 18 tahun, baru aku sedar dalam hidup aku, aku tak pernah gelarkan sape2 pon, kawan baik aku. Tapi kalo org dah anggap aku ni kawan baik dia aku akan hargainya.
  15. Aku bukan perempuan yang suka shopping. Kalo memang kena shopping tu lain la.
  16. Adik lelaki teringin sangat nak tengok aku menangis. Aku memang susah nak menangis depan orang.
  17. Tapi menjadi seorang yang senang menangis sejak kehilangan anak pertama (meninggal dalam kandungan).
  18. Berkahwin ketika berumur 26 tahun. Tahun 2008. So, boleh teka umur aku berapa sekarang ni.
  19. Aku berangan nak bukak pet shop atau pon cat boarding service.
  20. Kalo angan2 kat atas tu tak tercapai aku nak bukak butik. Jual baju muslimah atau baju maternity.
  21. Sangat suka bercuti sana sini. Tapi tak berkesempatan nak jalan-jalan sekarang ni.
  22. Tak berapa pandai bersolek. Ada sape2 nak ajar tak :P kekeke
  23. First time muka ku disolek penuh adalah masa kawen jer. Kuikuikui..
  24. Masa sekolah dulu paling suka subjek mengira ngan sains jer.
  25. Haaa..abes akhirnya.. tgh pening nak tag sape. Hehe..
Aku cuma nak tag 25 5 org jer boleh tak? Hihi.. kalo banyak2 aku tak sempat nak baca semua dan aku rasa nanti mesti tak semua buat pon..kaaannn..huhu

Wednesday, October 27, 2010

Rahsia bulu kucing ku lembut dan lebat

Bulan lepas 2 ekor anak Meon dah berpindah tangan.  Tuannya lain-lain. Tak sempat nak amek gambar.

Yang ni...
Dengan yang bawah ni....

Tuan baru diaorg ni semua suka sangat rasa bulu2 diaorg ni. Lembut dan lebat. Masing2 macam terkagum sebab Meon (mak diaorg ni) bulunya takde la lembut sangat. Macam kucing2 biasa jer. Anak Meon yang dulu pon bulunya tak lembut.

Rahsianya, kitaorg bagi makan EVO la masa Meon bunting tu. Memang berbeza anak Meon yg dulu dengan yg skrg ni. Kalo tak caya try la.

Dulu aku ada buat entry pasal makanan kucing ni. Baca Kucingku rindukan Evo


Selain dari tu, tahi diaorg pon kurang berbau. Dah ramai org yang datang rumah tanyer kenapa tahi kucing kitaorg tak berbau macam kucing2 lain. Memang makanan mempengaruhi fizikal dan perangai kucing.

Dulu kitaorg try gak bagi macam2 jenis makanan kucing. Tapi sejak bagi EVO ni kitaorg tak pernah dah tukar yang lain. Tapi memang susah nak dapat kat kedai ni. Nasib baik la kat shah alam ni ada satu kedai jual.

Aku takde la kata makanan kucing premium yang lain tak elok. Elok jer. Kadang2 tu ada kucing tak serasi dengan satu2 makanan tu. So, kena tukar gak nanti. Selagi kucing kita sihat dan tak cirit birit, kiranya makanan tu mmg sesuai la dengan dia. Ada gak kucing yang tak serasi dengan Evo. Apa2 pon kena try dulu la key. ;)

Oklah..nak ready g masuk kursus balik.. Hehehe..daaaa

Tuesday, October 26, 2010

Kelabu asap







Ni lah dia 2 ekor lagi anak Oleo (selain Tummy).. yang sekor tu dah selamat kat tangan orang lain (gambar ke 4 sampai yg last tu).

Tiga gambar yang first tu warna dia lebih cerah sikit. Yang ni masih ada lagi kat rumah. Masih takde nama lagi. Panggil kelabu je dulu.. hehe..

Wednesday, October 20, 2010

Tergelak aku baca lawak ni..

Blonde Answers the Final Question

A contestant on "Who Wants to be a Millionaire? " had reached the final Plateau. If she answered the next question correctly, she would win $1,000,000. If she answered incorrectly, she would pocket only the $32,000 Milestone money. And as she suspected it would be, the million-dollar question was no pushover.
It was, "Which of the following species of birds does not build its own nest, but instead lays its eggs in the nests of other birds?

Is it:
A) the condor
B) the buzzard
C) the cuckoo
D) the vulture

The woman was on the spot. She did not know the answer. And she was doubly on the spot because she had used up her 50/50 Lifeline and her Audience Poll Lifeline. All that remained was her Phone-a-Friend Lifeline.

The woman hoped she would not have to use it because her friend was, well ...blonde.
She had no alternative. She called her friend and gave her the question and the four choices. The blonde responded unhesitatingly: "That's easy. The answer is C: the cuckoo."

The contestant had to make a decision and make it fast. She considered employing a reverse strategy and giving Regis any answer except the one that her friend had given her. Considering that her friend was a blonde, which would seem to be the logical thing to do. But her friend had responded with such confidence, such certitude, that the contestant could

Not help but be persuaded.

"I need an answer," said Regis.

Crossing her fingers, the contestant said, "C: The cuckoo."

"Is that your final answer?"

"Yes, that is my final answer."

Two minutes later, Regis said, "That answer is absolutely correct! You are now a millionaire!"

Three days later, the contestant hosted a party for her family and friends, including the blonde who had helped her win the million dollars.

"Jeni, I just do not know how to thank you," said the contestant.

"How did you happen to know the right answer?"

Wait for it,,,,

"Oh, come on," said the blonde.. "Everybody knows that cuckoos don't build nests. They live in clocks. 


Sungguh bernasib baik.. :P

Tuesday, October 19, 2010

Sayang kain?? WTH...

Korang pernah tak pergi Giant Seksyen 18 Shah Alam. Kalo pernah, mesti korang tahu kat situ ada org India ke Bangla ke mamak tak tahu la...yg cuci kereta bawak beskal tu.

Haritu kete kitaorg kotor. Terkena air sampah. Macam mana boleh terkena ntah. Orang yg amek sampah tu nak cepat kot. Lepas tu air sampah tu dah kering. Dia jadi melekat dan likat. Banyak plak tu.

Pagi dalam kul 11 camtu kitaorg g Giant nak beli barang dapur. Alang2 tu suruh la mamat2 ni cuci kete. Husband pon cam malas je nak g antar cuci kat kedai. Sebenarnya aku tak berapa gemar cuci kete kat situ. Dah la bayar RM5, dia cuci pon macam tak berapa bersih jer aku tgk. Tapi takpelah. Aku fikir mungkin sekarang ni diaorg dah ok..sbb ramai yg cuci kete kat situ sekarang ni.

Kitaorg beli barang dapur sekejap je. Dah abes membeli belah tu kuar2 tgk mamat ni tengah lap2 kete. Pastu husband pon ternampak ada kesan kotor lagi kat kete. Mula2 tu aku malas la nak amek tahu.

Eiy bos (siap pggl bos lg).. kotor ni takleh hilang ke.

Tara boleh hilang la bos.

Tapi husband aku tak puas hati. Dia try kesat guna tgn boleh hilang sket.

Mari sini U punye kain. Takkan tak boleh hilang. Kasi kuat la lap. (sambil lap kotor tu sampai hilang)

Kotor la ini kain.

Aku dengar je dia ckp camtu..aku pon terus ar geram. 

Hey..Apesal U sayang sgt dengan kain tu. Kain tu kotor U cuci la.. boleh plak nak sayang2. eee...

Mamat tu buat tak tahu je. Sebenarnya banyak lagi kesan kotor tak hilang. Yang husband aku nampak tu tompok yg paling besar. Yang lain2 tu husband aku dah suh dia lap. Tapiiii dia langsung tak lap. Budussssss!!!

Husband aku pon membebel2 la.. 

Ni U nak kasi lap ke tak mau.

Kain nanti kotor laaa..

Kain kotor U kasi buang jela. (Dah geram)

Kain ni saya beli mahal, RM5. Satu kete punye harga. Takpela bos.. takyah bayar. 

Husband aku pon g jumpa dia.. Ntah apa dia bebel ntah..time ni aku dah masuk dalam kete dah malas nak amek tahu.. Marah lebih2 kang terkenan kat baby ni plak.. hahaha..

Husband aku bayar jugak RM5 tu. Amek plak..tapi kotor tu langsung ko tak lap. Husband aku geram, dia g amek semua gambar geng2 dia tgh cuci kete. Dia membebel la.. oooh..dah lama korang kat sini nak berlagak pulak. takper..siap korang.

Aku rasa kalo g kedai cuci kete pon kita suruh dia buat apa2 pon diaorg ikut jer. Dah la cuci luar ngan dalam. Siap vacuum semua. Bayar pon 10 hengget jer. Tapi last2 husband aku cuci kete sendiri je kat rumah.. kekeke..lg puas hati.

Wednesday, October 13, 2010

Kipas ajaib

Hoh..ajaib la sangat kan.. :p takde yang ajaib pon la. Ni ha.. kat ofis ni, aku duduk tempat yang dekat2 dengan tingkap. Aircond kat ofis ni pulak berada jauuuuhhh dari aku. Kadang2 tu rasa. Kadang2 tak rasa langsung. Selalunya dah tengah hari nak ke petang tu dah tak rasa sejuk.

Sejak preggy ni lagi la cepat je terasa panasss.. Nak sejukkan lagi aircond mcm kesian plak org yang kat bawah aircond tu. Kang beku plak otak dia di situ.. hehe..

Mempersembahkan...kipas ajaib ku.. kekeke

 Beli dengan harga RM9.90.. Murah jer

Nampak tak aircond tu jauh dari tempat aku. Walaupon dah tukar ke mode swing..masih jugak tak terasa. Entah la.. tapi takpe.. aku ada KIPAS AJAIB!!.. hihihi..



Tuesday, October 12, 2010

Sesi bergambar di pagi hari..

Biasanya pagi sabtu ngan ahad kalo tak pergi mana2, memang sangat memboringkan. Nasib baik la ada kucing2 buat kawan. Nak tengok TV pon takde citer menarik.

Mengemas rumah, basuh kain semua tu..sejam je pon boleh siap. Kadang2 tu dah settle semua keje, dah puas main ngan kucing, aku sambung balik tdo.. yeahhh.. Sejam jer la..pastu bangun nak masak untuk lunch.

Sabtu aritu akhirnya aku berjaya amek gambo anak Meon. Dah besar ni diaorg dengar cakap sket. Dah pandai manja2. Panggil2 pon dah pandai datang kat kita. Kan pagar depan dah berjaring kan. Tapi diaorg ni cerdik yang amat, boleh jugak keluar dari pagar tu. Hadeh..nasib baik la anak Oleo tak reti lagi. Aku risau je kalo anak Oleo dah pandai kang..mesti ada je yang meniru nanti.

Eh..terbebel lebih plak.. sebenarnya nak tunjuk gambar anak Meon ni ha.. hehe..

 Ha.. yang ni muka dia banyak warna itam. Tapi kat bawah putiiiihhh jer...

Bulu dia lembuuuutt dan lebat.. suka pegang dia ni. Kalo buat peluk sedap.. hehe

Yang ni plak aku sukeeerr.. sebab muka dia comelll..hehe

Bulu dia ni pon lembut jugak. 

 "Comel tak sayerrr"

Ha..yang ni plak lain dari yg lain. Kalo perasan, dari mata dia sampai la ke hujung kaki tu, belah kanan dan belah kiri lain... sebelah kuning, sebelah lagi hitam..

Ha..baru la nampak kan....dia ni lain sikit. Tak suka kena dukung. Suka kena belai jer. Kalo kena dukung dia punye mengeow tu macam kan kena pijak ekor. Sebab tu la gambar dia aku tak dapat amek macam 2 ekor lagi tu.

Ha..yang ni aksi terlampau diaorg. Dah 2 bulan lebih pon masih nak menyusu badan. Aku malas nak tahan2 sebab dari pengalaman dulu, Meon mmg pandai nak putuskan susu sendiri bila dia dah rasa sakit.

 
 

Monday, October 11, 2010

Facebook punyer pasal..


Huahuahua... buat malu jer kan. Sekarang ni macam2 kes disebabkan facebook.. Minggu lepas je tak silap aku ada 2 3 kes disebabkan fb ni. Sampai tikam perut kawan sendiri pon ada. Semuanya sebab kutuk mengutuk dan luah meluah kat dalam fb.

So, apa pendapat korang.

Thanks Puan Aida.. ;)

Pagi ni breakfast kami di sponsor penuh oleh Puan Aida.. beeesstt.. huhu.. Bak kata akak kat opis ni.. breakfast kita harini ala italian... 

Dengan ini, saya mempersembahkan gambar2nya..


Ini dia... spagetti bolognese dan juga cabonara


Hoh...sungguh menyelerakan..

 Yang ni memang terbaeeekkk.. huhu

Air adalah air teh o.. pon sodap.. bertambah ko.. :p

Kesimpulannya, semua sedap... baby kat dalam perut pon dah duk diam jerk. Kalo idak dok gerak2 mintak makan.. hihihihi...

Agak2 sape la yang nak buat macam ni lagi ek... :D


Friday, October 8, 2010

RM untuk Redmummy bukan Ringgit Malaysia okeyyyyy...hikss!


A HAH!.. entry kali ni aku nak citer serba sedikit pasal blog REDMUMMY.COM ni. Aku rasa korang pon mesti pernah menyinggah kat blog RM kan. Lepas tu termelekat..macam aku. Hahaha..

Aku kenal blog RM ni tahun lepas dari blog Nizaa. Waktu tu aku tak berapa nak paham words kat dalam blog RM tu. Yelah..macam2 perbendaharaan kata dan shortform. Huhu.. Pastu bila aku baca je mesti baca macam ribut je tau. Tak tahu la sebab apa. Kadang2 sampai termengah baca satu entry je.

Tapi sekarang takde la. Yang bestnyer ayat2 yang digunakan semua sempoi. Takde la skema gaban.

Kalo korang tak berapa nak paham ayat2 atau sesetengah shortform tu atau sebarang entry yang ada kat dalam blog RM tu, korang tanyer jer dekat Ask Red.

Kalo malu nak tanye, korang baca la entry RM dari awal sampai la yang latest. Confirm korang akan paham punyer..hehehe.. Hey..ada org buat tau..jgn tak caya

Blog RM ni lebih banyak bercerita tentang hal peribadi. Dalam banyak2 entry aku paling suka cerita pasal kucing. Ah..mesti la.. sebab aku kan pencinta kucing. Hihi.. Ha..Lagi satu aku suka cerita pasal percutian and tips2 yang di bagi. Memang banyak benda baru yg aku tahu. Lepas ni kalo nak g bercuti takdela jakun sangat kan :P Yang penting macam2 info boleh dapat dari blog RM ni. Kadang2 bila baca tu macam oooooowhhh macam tuuu keeee.. (panjang bebeno owh nye tu kan) hehe..

Selalunya sampai2 je opis aku mesti bukak blog RM dulu. Sementara tunggu dia loading tu aku bukak la email opis dan blog2 lain. Tapi 2 3 hari ni dah laju dah..so sekarang dah tukar dah. Aku bukak email opis dulu baru la bukak blog RM. Hihihi..

Kalo sabtu ahad plak bukak kat blackberry aku. Mula2 dulu memang la slow betooooolll nak tunggu page tu loading. Tapi aku sanggup tunggu. Tapiiiii.. sekarang tidak lagiii.. RM sekarang dah mobile friendly. tau.. caya lah.. sekarang aku cuma perlu bukak m.redmummy.com kat BB aku ni. Memang laju la kan dari yg dulu tu. Makin seronok la aku. Hilang sudah keseksaan aku menunggu page loading.

Oklah..itu je kot yang aku nak cerita pasal RM ni. Kalo citer panjang2 nanti org pon boring. Hehehe...daaaaa...


Pssstt : Tak pernah review blog org. Ni pon sbb RM buat contest. Hehehe..

Thursday, October 7, 2010

Oleo yang garang..

Haritu ntah apa yang Hitam nak sangat pon tak tahu la. Asyik mengeow tak henti2. Kalo suara tu kecik je takpela. Mula2 tu aku layan kan jugak. Dah lama2 malas aku nak layan. Dah bagi makan dah bagi minum tapi bising lagi. Dibelai2 lagiiiii bising. So aku pon duduk je kat sofa tengok tv. Hitam plak dok menepek kat kaki aku.

Oleo dari awal tengokkan aje si Hitam tu bising. Masa aku tengah tengok tv tu Oleo pon ada baring kat depan tv. Yang si Hitam ni dah mula senyap sikit. Dia tengok orang tak layan dia gaknya.

Tengah aku dok melayan tv tu, aku alihkan kaki aku sikit. Hitam pon mengeow balik. Tiba2 Oleo datang kat dia terus dia gigit kat leher Hitam. Takmo lepas.. Hitam tak mampu buat apa2..sebab Oleo peluk dia kuat2. Bila Hitam dah tak tahan sakit dia terus bergerak2 suruh lepas. Agak2 Oleo dah puas hati dia pon lepas kan Hitam. Lepas tu Hitam terus senyap jerk. Huhuhu... 

Huh..garang betul Oleo. Mesti dia tahan sabar jer awal2 tu. Dia geget dah la memang sakit. Aku ngan husband pernah kena geget kat kaki ngan Oleo. Dia geram apa tak tahu la. Tak pasal2 je kena. Huhu..

Hitam, lepas ni kalo ko bising2 lama sangat aku panggil Oleo je suruh geget tau. Hahaha..

p/s : Tiada gambar sebab waktu tu aku tak larat nak berlari masuk bilik amek enset. Almaklumla..mak buyung..hehe

Wednesday, October 6, 2010

Tummy & Dua lagi adik badiknya...

Haritu tengah aku dok belek2 enset aku, aku ternampak ada video baru. Rupanya husband aku ada amek video anak Oleo. Aku ingat nak upload kat blog ni tapi disebabkan kat ofis ni mcm2 kena block, terbantutla hasrat aku nak upload.

Tummy dan adik beradik dia semua dah besar. Gambar terbaru tak sempat amek.. susah bebeno nak tangkap gambar diaorg. Last2 terus jadi malas. hehe

Yang warna kelabu tu dua2 dah sakit kat keliling mata. Abes bulu keliling mata tu gugur. Tinggal kulit gatal jer. Cukup 2 bulan kang memang kena hantar g vet la. Nak vaccin sekali. Kesian tengok diaorg dah buruk plak mukanyer. 

Anak Oleo dari yang first memang senang je kena fungus. Tapi anak meon ok je pulak. Hmmm..tu yg payah tu kalo bela kucing mix2 ni...huhu..

Tuesday, October 5, 2010

First time buat ujian pap smear...

Semalam aku ada first appointment dekat PPUM. Menggagau jugak la. Maklumla baru first time checkup kat situ. Nasib baik nurse2 kat situ baik dan peramah.

Mula-mula ambil spesimen air kencing, timbang berat, tekanan darah. Pastu amek darah untuk check Hepatitis. Yang lain2 tu dah check kat klinik kerajaan. Lepas dah amek darah masuk pulak bilik 8 untuk dengar ceramah penyusuan bayi. Best jugak la. Sekejap je pon. Aku rasa ada la dalam setengah jam je. Macam2 info berguna yang aku dan husband aku dapat.

Lepas dah abes dengar ceramah, tunggu untuk jumpa doktor pulak. Tak lama pon tunggu. Vontot pon tak sempat panas lagi. Masa jumpa doktor tu, macam biasa la doktor tanyer itu ini.. Last2 dia ckp "awak belum buat ujian pap smear kan? Nak buat ke?" Pastu aku fikir..kenapa doktor kena tanyer aku nak buat ke tak. Huhuhu.. pastu aku cakap buat jela doktor.

Aku ni plak tak tahu macam mana ujian pap smear tu dibuat. Doktor suruh baring aku baring. Doktor suruh bukak suar dalam aku pon bukak.

Doktor dengan nurse tengah sibuk2 sediakan peralatan..aku pon macam blur la apesal mcm byk sangat benda nurse ni amek. Huhu..seram sket la masa tu. Pastu doktor suruh angkat kaki macam org nak bersalin tu.

Tiba-tiba aku nampak doktor pegang benda alah ni. Korang seram tak tengok. :P
Doktor masukkan kat bahagian bawah tuuu... mula2 tu cam pedih sikit la..pastu ok la..cuma kurang selesa je. Aku rasa ada dalam 3 minit gak la doktor check.

Macam ni la keadaannya. Result ujian tu tak tahu la bila boleh tahu.. next visit kot. Aku pon lupa nak tanye.

Apa itu Ujian Pap Smear?
Ujian Pap Smear adalah ujian saringan bagi mengesan kanser serviks peringkat awal. Ianya diantara ujian saringan yang terbukti boleh menyelamatkan nyawa.

Kalo nak tahu lebih lanjut boleh tengok kat SINI dan SINI.

Korang dah buat ke ujian pap smear?

Monday, September 27, 2010

Tami diberi nama.

Husband aku cakap dia dah bagi nama dah untuk anak Oleo yang warna hitam putih tu. Dia bagi nama Tami (mcm tu la kot eja dia) huhu..

Semalam tetiba je Tami masuk rumah terus landing kat atas lantai depan pintu. Dengan jalan terkedek2 dia tu.. huhu.. geram je..mcm nak geget jer muka dia.

Susah gak nak amek gambar dia ni. Dia ingat org ajak main kot. Muka dia macam pakai spek mata tak.. huhu..

Nah..tadi nak sangat main tangan org. Jangan tertipu dengan warna mata dia. Warna mata dia yang sebenar blom kuar lagi. Kena tunggu dia cukup 2 bulan kang. Kalo la warna mata dia mcm ni je kan best. hehe..

Friday, September 24, 2010

Enam sekaligus..

Ha amek kau.. bape banyak nak kena jaga. Haritu dah kurangkan tinggal yang besar je 3 ekor. Sekali terus dapat 6 ekor lagi anak kucing. Huhuhu.. Tengok tu...masing2 pelahap.

Ok2... yang sebelah kanan sekali tu Meon. Anak dia yang baru 2 bulan tu semua sama je warna ngan dia. Oh yang kat atas Oleo tu Tam. 3ekor anak Oleo yang makan sama2 satu mangkuk tu.

Ha..konon malu la tu amek gambar dekat2. Tak padan ngan jantan. Oleo macam tahu2 je aku nak sangat warna hitam putih. Akhirnya dapat jugak.

Ok..aku blom ada nama lagi untuk semua anak-anak Oleo. Aku malas nak fikir. Tunggu la diaorg 4 5 bulan kang. Hehehe.. 
Kali ni Oleo deliver tanpa pemantauan aku. Tahu2 je dia dah beranak bawah katil kul 2 pagi. Patut la malam tu dia duk menepek tido dengan aku. Padahal sebelum ni tak pernah pon dia nak tdo sama. Tak lama pastu, aku sedar2 ada anak kucing mengeow kat bawah katil. Sepatutnya ada 4 ekor. Tapi sekor tu tak dapat diselamatkan.

Ha..ni dia anak Meon tengah melepak. Masing2 dah kekenyangan dan keletihan gaknyer. Tido pon nak dekat2 jer. Tak boleh berenggang. Huhu..

Sekor dah terjaga sebab dia dengar aku tengah amek gambar. Konon  nak posing la tu. Cehh..lepas tu dia sambung balik tido.

Ha nampak tu. Gate kat rumah dah letak jaring. Budak2 tu suka kuar sesuka hati diaorg. Aku tak masukkan diaorg dalam sangkar sebab masing-masing dah pandai berak ngan kencing kat pasir diaorg. Cuma kadang2 tu terkucil jugak diaorg kat tepi litter box tu..tapi jarang la. Boleh dimaafkan lagi sebab diaorg kecik lagi kan.