Wednesday, November 10, 2010

Kucing pon kena sikat bulu..

Sebenarnya ia depends pada kucing korang tu berbulu panjang atau pendek. Selalu orang kata lebih senang nak bela kucing bulu pendek ni..takyah nak sikat selalu. Pastu plak bulu tak banyak melekat sana sini. Tak macam long-hair kan. Memang leceh sket la. Tapi kalo rajin takpe.

Untuk kucing berbulu pendek tu sikat seminggu sekali pon cukup. Tapi kalo jenis outdoor dan active sgt.. 2 kali seminggu la. Sebab bila dah keluar macam2 melekat kat bulu kucing ni kadang2. Flea la..rumput2 keringlah..mcm2 lah. 

Kalo kucing yang berbulu panjang plak, kalo boleh hari2 la sikat. Sekali sikat tu amek masa 5 ke 10 minit. Kucing yang berbulu panjang ni biasanya bila dia jilat2 bulu dia, dia makan sekali bulu dia tu. So, kalo diaorg byk sgt mkn bulu sendiri pon tak elok. Takut diaorg sembelit (tahi keras) atau muntah bulu diaorg sendiri. So, salah satu cara nak elak adalah dengan sikat bulu diaorang selalu yer. Hehehe.. jadi bulu yang gugur pon kurang.

Kat kedai atau vet ada jual macam2 jenis sikat.. Kalo tak tahu nak pilih yang mana satu korang tanyer je doctor atau pekerja kedai tu.

Seeloknya sikat kucing dari dia kecik lagi.. 2 atau 3 bulan camtu. Mula-mula memang payah sket..sebab dia asyik nak main jer. Bila sikat je dia nak geget. huhu.. mula-mula kena bersabar la..nanti lama-lama dia akan suka..siap nak tertido lagi..haha..

Oklah..selamat menyikat bulu kucing ;) hihihi

5 comments:

umi_e said...

Suka sikat bulu kucing :)

meowwmania said...

suka gak sikat bulu kucin tp kucin yg tak suka huhuu

Atia Adina said...

rajinnya ko menyikat bulu kucing.....aku nak sikat rambut atia pun malas

NISS said...

Nak sikat tapi blom beli sikat..huhuhuh...so "gune jari pon boleh"..heheheh..

Adem Aizad said...

bab sikat menyikat ni mals nya..hehehehee

Adem & Cats