Wednesday, November 18, 2009

Cat Parasite

Semalam aku ngan husband pergi vet dekat klang.. Klinik Haiwan Yap.. [tak sempat amek gambar sbb hujan..hehe].
Kitaorg pergi hantar Yellow [adik beradik Oleo], sebab dia dah teruk sangat dijangkiti parasite atau org melayu kata kurap [doktor yg kata]. Memang teruk la keadaan Yellow. Sebenarnya kitaorg amek Yellow dekat kedai kawan kitaorg. Sebelum ni ok jer. Dia tak reti jaga kucing agaknya sampai jadi teruk. So, sebelum dia mati baik kitaorg bawak larik pergi vet. [Lepas ni jadi kucing kitaorg laaaa..huhuhu]

Tengokla tu..beza giler kan.. tu baru sket.. tak tgk betul2 lagi telinga, kaki dengan ekor dia.. habis bulu2 dia gugur. Bulu dia dulu cantek. Sekarang dah tinggal sket. Warna pon dah pudar. [tak sanggup aku nak tunjuk kat korang gambar terbaru dia]. Kang tak pasal2 budak ofis pon tak nak dekat ngan aku sebab takut kena jangkit parasite..hahahaha.. taklah..aku tak pegang pon kucing tu.. husband yang sapu cream sume kat dia.. hehe...ai pegang sekejap boleh la.
Doktor suruh kitaorg kuarantinkan kat rumah. Jauhkan dari kucing lain. Parasite tu manusia pon boleh berjangkit. So, doktor pesan lepas pegang Yellow terus basuh tangan. Doktor kata kalo kitaorg dah start tergaru sana sini cepat2 la pergi farmasi beli ubat. Huhu.. [tiba2 je aku terasa gatal satu badan....hehe..acah je...]
Lagi 2 minggu kitaorg kena hantar lagi pergi vet..buat injection sumer. Harap2 dia cepat sembuh. Dulu aku memang suka sgt kat Yellow ni..sebab bulu dia cantek. Soft jer.
 

Sekarang dah jd mcm ni..uhuk uhuk..

 Kesian dia....Mengenang nasib dia kena kuarantin dekat sebulan.
Sabo ye Yellow..

4 comments:

sI tEDI said...

harap yellow boleh bersabau demi kesejahteraaan hidup beliau di masa akan datang!! caiyok yellow!!

nizaa said...

Yellow ni kan, masa belum pegi vet, muka innocent gila...dah pegi vet, mangg ai muka berlagak nih..refer gambar second..haha...saja nak cari gaduh ngan kucing..weh kurap kat kucing sama ke ngan manusia???

iela said...

tedi : yeah....caiyok!! hehe

nizaa,

hahaha...a'a la..baru aku perasan muka Yellow kerek jer..hahaha..tension kot huhu..
Kurap kat manusia tak sama cam kucing. Tapi kalo dah terkena kurap kucing..sama la kot ngan kucing..hahaha

e.l.i.s.s.m.i.e said...

dasar kucing kurap!! tu peribahasa apa ntah...tapi merujuk pada orang kan?hiksss