Monday, March 15, 2010

Kucing pon pandai rindu?

Betul ke kucing pon rindukan kita bila kita takde. Huhu..meh sini aku nak cerita.


Kucing kebiasaannya akan sukakan seseorang yang konsisten dan mempunyai rutin yang sama setiap hari. Kucing pon pandai memilih tau. Huhu..

So, pastikan setiap hari kita kena buat perkara yang lebih kurang sama seperti bagi makan waktu pagi dan petang sahaja. Rutin yang sama boleh menyebabkan diaorg tahu macam mana nak control keadaan.
Contohnya waktu pagi diaorg tahu kita takde, diaorg akan buat hal sendiri. Sebelah malam pulak, bila kita ada, kucing kita boleh control kita mcm suruh datang layan diaorg ker atau ikut kita ke mana- mana. Sebab tulah, ada kucing yang tahu bila waktu kita balik kerja jer diaorg dah duduk tercongok dengan pintu tunggu kita.

Jadi, berbalik pada tajuk kita tadi, kucing sudah tentu akan rindukan kita bila kita tinggalkan dia beberapa hari. Rutin harian diaorg jugak mesti akan berubah. Jadi jangan buat diaorang frustrated oke. Hehe

Tips untuk meninggalkan kucing :
  1. Beberapa hari sebelum tu, jangan terlalu melayan kucing anda. Huhuhu.."no fuss, no emotion and no eye contact".
  2. Cari orang yang boleh menjaga kucing kita di rumah. Lepas tu, suruh orang itu betul2 bagi makan mengikut timetable. Kalo tak, hantar boarding kat vet atau tempat yg ada servis untuk boarding. Cari mereka yang betul2 berpengalaman.
  3. Kalo nak tinggalkan kucing anda sendirian dalam jangka masa pendek (tak lebih dari 1 hari), boleh bagi makan menggunakan automatic feeder dan jugak covered litter tray.
Kalo korang ada tips2 lain yang berguna boleh la share kat sini. Aku malas nak tulis banyak²..hahaha.. tenkiuk semua... hihi

16 comments:

Juz Call Me Sharz said...

kucing sy klu dga bunyi kete mesti duduk dpan pintu..
sbb time tue mak sy balik keje..
time sy xde kat umah mak yg jage..
time tue gak la utk die poo + pee kat luar..
:D

iela said...

Huhu..ada kucing mmg pandai sambut tuan dia. Rasa mcm best jer kan.. huhu

Cutie said...

waa..nice tips..:)
haah,dorg klu kitorg balik phg,sume muram membe yg tlg jaga cter..hehe

iela said...

Cutie : huhu.. kucing kita tak tahu nak buat apa kalo kita takde. Bosan kot.

m.q said...

nice tips...(^_^)

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

Salam...
ya, betul tu..kucingpun pandai rindu...they do have feelings like us human. Kucing sy sakit teruk selama seminggu, berat dr 7kg turun ke 5.1kg...demam panas & loss appetite selepas anak perempuan sy mula belajar d college & tinggal kat hostel. Kebiasaan stiap mlm dia tdur ngan my doter, vet ckp mgkin dia depressed sbb rasa kehilangan org yg dia syg! Bila dah depressed, immune systempun down, itu yg mcm2 penyakit dtg :-)...lucu tp benar...

iela said...

m.q : tenkiuk ;) sharing is caring :P

♥ItaJeff♥ @Something To Share : Wslm, betul tu kak.
Mesti kucing akak tu manja gile dengan anak akak kan. Anak akak plak mcm mana. Ok ker. Takde demam2 rindu ke. Hehe..

HafizChan said...

dah macam nak tinggal bini dah gayanya ni...huhu

iela said...

Hafizchan : eh laiiinnnn... mana sameee..

Misz Pinkie Winkie said...

info yang sangat berguna.
kekadang bila dah rapat sangat..nak tinggal tuk balik kg pon nak nanges..
adoyai...
sanggup kekadang tangguh nak balik
kucing punya pasal.
aiyakk

umi_e said...

Salam... kucing kak e akan menyambut kepulangan kak e :)

* kucing kak e tahu ambil hati semasa diri tengah bengang dengan manusia :p

* kucing kak e pandai urut bila badan lenguh2 ;)

sayuri said...

uhh betul2..
kucing pon pandai rindu..
kalo mama balik jer dari meniaga, mesti tiger dah tggu depan pagar rumah..
hhehe dea dah jadi part time guard dah!
tp skg dea da jarang dduk luar rumah!
takut kena pukul kowt!
kecian kaki dea da tempang sbelah.. =(

m4rilyn said...

tingat kat misty n dusty yg terpakse pindahkan dorang kat kg sbb rumah kat kl xbley bela spesis dorang. dusty dah ilang bwk diri...misty sesekali balik dia akan lentok...tp alhamdulillah misty dah ade anak2...wife dia is my mom's cat.

RAIFANA said...

teringat kucing yg dah takde... huhu.. salu tunggu bila balik dari sekolah..isk3.. skan takde kucing dh.. harap kucing2 org2 buang je. derang pun tau masa mana saya balik. suka sgt. biarla kucing org lain pun. hehe..tak bela kucing pun. tp stanby je makanan kucing. sbb nk lepas geram nk main ngan kucing. hahaha.

iela said...

sayuri : dea takut kena pukul? sape selalu pukul dia? kesian dia..

m4rilyn : diaorg tu spesis apa.. huhu

RAIFANA : Apa kata bela je sekor kucing terbiar tu..hihi

RAIFANA said...

ish.. ntah2 kucing org. saje nk mintak kasih sayang kat awek2 lam rumah ni. hahahaha...