Wednesday, March 17, 2010

Cat first-aid kit...perlu ker?

Semalam masa balik dari keje, aku ngan husband terus bersihkan tempat kucing n bagi makan kat diaorg. Semua serbu dengan gembira oh la la.. huhu

Tetiba aku dengar mak mertua aku panggil, dia tanyer ada hansaplast ke tak. Dia cakap kaki dia luka terkena pasu pecah. Husband aku tengok kaki dia.. Ya Allah.. luka besar terkoyak. Darah pulak tak berhenti kuar.
 
Doktor tgh jahit.
 
Husband aku pon cepat2 amek first-aid kit, balut2 n then terus hantar dia pergi klinik tuk jahit luka tu. Mak mertua aku tu dah seram2 gak takut kena jahit. Bape kali dia tanyer sakit ke tak jahit. Aku rasa ada la lebih dari 5 kali dia tanye. Hihi.. Nasib dia dah makan ubat darah tinggi dia. Kalo tak haru gak kitaorg.
 
Hehe...ok ok.. lari dari tajuk plak kan. Sebenarnya terfikir gak aku, kalo manusia ada first-aid kit, kucing takkan takde kan.
 
First aid kit. (Gambar dari En. Google)
 
Yer...cat first-aid kit pon perlu yer kawan2.. huhu.. Mungkin ada yang berfikir tak berapa penting sangat. Tapi kalo apa2 terjadi kat kucing kita macam luka kena kaca ke bergaduh ker, kita boleh merawat diaorg sebelum pergi ke klinik. Mana la tahukan time dia sakit tu klinik haiwan pulak tak bukak.. Ha..camne kan.
 
Barang2 dalam cat first-aid kit tu sama je macam kita punya cuma takde aspirin atau pon ubat2 yang seangkatan dengannya la. Antara alat-alat yang perlu ada adalah thermometer. Reti tak guna thermometer? Kalo tak reti mintak suruh doktor ajar.hehehe...Lepas tu kena ada antiseptic cream atau powder dan jugak pencuci antiseptic.
 
First-aid ni selalunya sesuai untuk kucing outdoor sebab diaorg kat luar selalunya terdedah dengan bahaya. Contohnya accident atau bergaduh.

Kalo korang tak tahu apa yang perlu ada dalam first-aid kit, mintak nasihat doktor je oke. Jangan nak mandai2 letak macam2 kat dalam first-aid kit tu. Huhu..
 
Korang ada ke first-aid kit kat rumah...tak kira la tuk kucing ke atau tuk korang... haaaa...ada ker? Hihi...

16 comments:

m4rilyn said...

takde for both cat and human

Kancilbiru said...

aku tak penah ada...adeh...

iela said...

m4rilyn and Kancilbiru : Haiya...mesti kena ada lorrr... :D

m.q said...

aku pun xdok
hanya ada minyak gamat sajah
huhuhu

iela said...

m.q : hahaha...minyak gamat pon boleh lah.

Misz Pinkie Winkie said...

heheh..ada2.
lin selalu letak ubat2 mereka salam satu tempat.
kelmarin membe kasik minyak gamat tuk lin..tapie ,lin donate tuk budak2.

iela said...

Misz Pinkie Winkie : bagus2.. anak bulus byk lagi la kena ada benda2 ni.. huhu

sayuri said...

haiyaa tade la bnde uh tok kucing..
bg minyak gamat jer

sI tEDI said...

untuk diri pun x de untuk kucing pun x de.

minyak gamat je ad.a
untuk kucing krim.. obat2 aa lah..

iela said...

sayuri & sI tEDI:
Kekeke..minyak gamat ok gak.

umi_e said...

Salam... kat rumah kami memang ada first aid box khas untuk anak-anak bulu ;)

sharina said...

first aid kit?? takde...tp stakat kminyak cap kapan..vicks..gamat..geliga..apa lagi? hah! minyak angin..ubat2 tambah pekat darah..ade la..ok kan? hehe

HafizChan said...

Pergh...ada spesel first aid tuh!

@BELLA@ said...

erkk.. dua2 first-aid utk manusia n kucing pun tarak.. HAHA.. oops, ni yg bahaya ni.. ok ok.. nnt gi stock la.. baca pasal ur MIL takut la plak.. oh tak bole imagine.. adoi!

f said...

kalau ada i want to get one

Bugsy tu slalu je kejar Saloma

kekdg smapi berdarah dia gigit

cian ;(

iela said...

umi_e : bagus2..untuk diri sendiri ada ker? hehehe

sharina : hahaha..ok la tu. ada gak ubat :P

HafizChan : mesti la ada. huhu

@BELLA@ : huhu...beli cepat tuk diri sendiri :P

f : beli la... kat vet mesti ada kan.