Thursday, August 5, 2010

Teringin bubur lambuk

2 3 hari ni teringin sangat makan bubur lambuk. Haritu ada bubur lambuk free kat Hotel Concorde tapi terlepas pulak. Nampaknya kena tunggu bulan ramadhan jugak laaaa.

Aku nak share resepi bubur lambuk kampung baru yang orang kata sedap tu. Kalo sape2 rajin tu boleh la buat. Pastu jangan lupa buat lebih untuk aku ea.. hehehe...

Bubur Lambuk yang menggiurkan... sluurrppp...

Bubur Lambuk 

Bahan-bahan :
  • 1 cawan beras (kalau rasa sikit boleh letak 2 cawan)
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 2 bunga cengkih, 2 buah pelaga
  • daging (ikut suka bape byk)
  • segenggam udang kering
  • 2 helai daun pandan
  • 1 sudu kecil halba
  • 1 sudu kecil jintan kasar
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 3 biji bawang putih - hiris
  • 2 inci halia - di blend dengan 2 cawan air dan ditapis
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam (kalo lada hitam tumbuk lebih sedap)
  • 2 cawan santan pekat (kalau nak kurang pun boleh)
  • 6 biji bawang merah - buat bawang goreng
  • daun sup dan daun bawang
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya
Cara-cara :
  1. panaskan minyak sapi dan minyak masak..setelah panas tumis bawang besar dan bawang putih...tumis hingga naik bau..tak yah goreng sampai kuning
  2. lepas bawang dah naik bau...masukkan daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan kasar, bunga cengkih dan halba hingga naik bau.
  3. kemudian masukkan daging.. masak hingga daging keluar air...dah keluar air daging..masukkan air halia...biar didih.
  4. lepas tu masukkan air biasa...agak2 le banyaknya tuk masak nasik tu nanti..biar didih
  5. dah didih air..letak serbuk lada hitam yg dibancuh dengan sedikit air.
  6. masuk kan beras..masak hingga beras jadi hancur..kalau tak cukup air boleh tambah lagi..
  7. selepas beras dah hancur..letak kan garam dan udang kering.
  8. kemudian boleh la letak pati santan..ikut suka la..kalau tak nak lemak sgt boleh kurang kan santannya. masak hingga bubur pekat.
  9. bila dah pekat boleh la letak bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

8 comments:

Kancilbiru said...

wahh dah ada resipi tu tak yah la tunggu bulan puasa dah...:)

iela said...

Kancilbiru : Macam nak buat tapi macam malas. Huhuhu.. alang2 dah nak dekat bulan pose ni kan... tunggu jela.. hehe

aidanisme said...

selalu kat umah aku ade buat.. kalau ada aku amik utk kau...

* nasib kau tak ngidan famous amous.. hahah

iela said...

aidanisme : huhuhu..tenkiukk..mmuuaahh..

*famous amous? huh..takmo.

sharina said...

kalau aku nak join teringin gak...ko nak amikkan utk aku skali tak aida?? hahahha :p

Atia Adina said...

alamak..teringin gak lah....macam mana ni????


-ad-

Misz Pinkie Winkie said...

sedapnya bubor lambok.
kalo kat kag selalu amik kat masjid bawak mangkuk..
tiap-tiap hari sbb suka sangat ;)

Lieya said...

Warghhh sedapnyeeee.. adehhhh terliuq dah nieee