Thursday, October 25, 2012

Nenek..jangan simpan sorang2 okey..

Sejak raya haritu nenek aku selalu tak sihat. Dia kata breast dia selalu bengkak.
Berdenyut-denyut dan sakit sangat. Sakit sampai nenek aku selalu je demam.
Lepas raya haritu mak aku ada hantar pergi berurut..
Nenek aku memang selalu macam tu. Bila sakit badan je..terus pergi berurut.
Oh lupa nak bgtau..nenek aku umur dia 64 kot. Aku pon lupa. Tapi dalam lingkungan 60-65 macam tu la.

Nenek aku ni adalah mak kepada mak aku.
Sebelah mak, ada dua nenek dua atok.
Nenek aku ni dulu bercerai..lepas tu dua-dua kahwin lain.
Dan dua-dua ni sehingga sekarang masih tak berapa baik.
Tapi dia tak pernah memburuk-burukkan atok aku kat anak-anak dan cucu-cucu dia.
Sebab tu aku sayang dua-dua atok dan nenek aku... hihi..

Tapi aku paling sayang nenek aku ni la sebab susah senang kitaorg satu family semua nenek tolong.
Dulu setiap minggu mak aku balik rumah nenek.
Kadang-kadang tu aku sampai malas nak ikut..
Malas nak ikut sampai nenek sanggup pujuk..jahat tul aku ni.
Bukan apa..aku balik kampung sebab nak spend time kat rumah mak aku..
Tapi kena pulak tido rumah nenek.. haii..penat tau...huhu
Tapi sejak mak aku sound.. "Balik jela rumah nenek sementara nenek masih hidup ni"
Oh..sungguh menusuk ke jiwa gitu.
Sejak dari tu, aku dah tak kisah dah..
Kalo nenek ajak datang rumah dia..aku dan suami dengan rela hati pergi je.

Ok..sambung balik kepada cerita awal-awal tadi.
Awal bulan ni mak aku cakap nenek aku dah tak tahan sakit dah.
Dia kata breast nenek dah bengkak sangat dah.
Dulu adik nenek(nenek sedara) pon macam tu jugak...tapi dah operate. Tapi bukan cancer la.
So, kitaorg assume bukan cancer sebab dalam family takde sejarah lagi.
Lagipun nenek aku tengok selama ni sihat je..tahun ni je kureng sikit.

Hari Selasa lepas mak aku bawak nenek aku pergi hospital kat Batu Pahat.
Adik aku pon ikut sekali. So aku suruh dia tanya nenek sebab aku nak tahu sangat.
Nenek kata dah jadi cancer dah. Tapi dia banyak mengelak dari menjawab soalan-soalan adik aku tu.
Makcik aku, Cik Erin (menantu nenek) yang duduk kat Port Klang tak puas hati.
Cik Erin try call hospital sebab nak tahu lebih lanjut.
Tanya nenek pon macam tak nak cakap je kan.
Rupa-rupanya cancer nenek aku tu dah TAHAP 4.

Semalam adik aku call bagitahu aku semua ni.
Aku macam tak tahu nak cakap apa.
Tahap 4 tu maksudnya dah level yang terakhir kan?
Biasanya bila dah sampai level ni peluang untuk survive tu sangat tipis.
Mungkin 5 tahun mungkin 2 tahun..dan mungkin lagi singkat.

Adik aku ada cakap nenek nak jadikan rumah dia kat kampung tu homestay 2 tahun lagi.
Aku sedih sangat..tapi takpelah...kitaorg masih ada masa nak membahagiakan nenek.
Walaupon masa mungkin singkat.
Memang ada cara nak melambatkan proses cancer tu..tapi aku tak tahu la nenek nak ke tak nak.
Pakcik-pakcik aku semua berkerjaya dan berduit..
tapi kalau nenek aku tak nak buat macam mana kan.

Nasib baik nenek sempat mengerjakan haji...so takde la dia terkilan tak dapat pergi ke tanah suci.
Aku tak sabar nak jumpa nenek raya haji ni.
Yang penting buat dia happy je.

Hmm..nenek oh nenek..

9 comments:

m4rilyn said...

btol tu..selagi nenek ada..hargai lah dia

kita masa form 3 dah xde both nenek n atok from both side...

Aidanisme said...

sedihnye aku baca..

umyhafiza said...

salam lawatan.. dah follow..sudilah follow saya juga k. thanx :)

iela said...

m4rilyn : betul tu..

Aidanisme : a'a..memang tengah sedih.

umyhafiza : thanks ;) i'll follow uuuuu.. hehe

Kancilbiru said...

weh iela..cuba la amalkan AHS tu.. mana tau, dengan izin Allah sel2 kanser tu tukar kanser baru...

✿.。M.C 。.✿ said...

Nenek ko yg mane ni ila? Mak cik Azmi ko ke? Br2 ni aku pun asyik teringat die sbb kek banji roll die yg marvellous tu.. xtau nk beli kat mane.. tu yg teringat klu la nenek ko tu dekat bleh order kek tu.. huhu

=*_*=Phat Cat with Phat Lady said...

sedihnyer.. sian nenek awak.. saya sempat jumpa nenek masa sekolah tadika jer.. pastu dia ninggal.. x tau sbb ape.. tp rindu kenangan2 tu..

hope nenek awak cepat sembuh ler ekk.. semoga Allah melindungi kita semua & dijauhkan jadi sebarang penyakit. Amin..

iela said...

Zai : A'a..nenek aku yg buat kuih banji roll tu la. Hmmm....kalo ko teringin sangat aku boleh suruh mak aku yg buat. Huhuhu.. mak aku dah ditrain oleh nenek aku.

Ko doakan nenek aku cepat selamat k.

✿.。M.C 。.✿ said...

ye ke mak ko boleh buat.. sesedap nenek ko buat x? eiii nk la.. umah mak ko kat kluang tu lg kan.. mcm mane nk order nih.. nnt by pos ke atau cod.. hehe..