Wednesday, July 18, 2012

Interview dan lawatan kerja.

Semalam aku interview. Jawatan Pen. Peg. Teknologi Maklumat.
Aku kan kontrak kat UiTM. Ni kali ke 4 aku interview untuk try dapat tetap.
Memang mula-mula tu malas bebeno nak apply. Aku takut kecewa lagi dan aku rasa macam nak jadi suri rumah je kot. Hahaha..

Selama aku interview kat sini banyak juga pengalaman dan pengetahuan yang aku dapat.
Contohnya sediakan portfolio.
Interview tahun lepas aku siap buat portfolio segala. Memang bersemangat waja.
Tapi...kontrak juga aku dapat...setahun pulak tu
Yer..aku paham rezeki tu Allah yang bagi.
Aku redha jer..

Interview semalam lain dari yang sebelum ni. 
Sebelum sesi interview, orang pendaftar datang nak buat personality test.
Soalan kena jawab secara spontan hokey. Ada 160 soalan. Cuma jawab Ya atau Tidak jer.
Itu takpela. Setakat nak tahu personaliti kita je kan.

Bila dah masuk bilik interview haaa...menggagau aku nak jawab soalan.
Kena selesaikan masalah guna programming.
Tak kisah ada error ke tak janji ada konsep yang betul la.
Aku rasa aku failed tu. Kecewa di situ.

Lepas tu panel tanya 'Apa persediaan awak untuk interview ni? Ada bawa resume ke portfolio ke?'
Aduuuuh.. memang takde la kalau dah aduh tu.
Nasib baik la panel tu baik.
Dia kata lepas ni kalo dapat 2nd interview buat portfolio, bla bla bla....
Aku angguk angguk jela.
Dulu masa bawak portfolio takde pulak panel tu nak tengok sangat. Pembantu je yang tengok.
So, kali ni aku rasa macam takyah la bawak. Macam beria la pulak.
Beria-ria pon tak dapat kan. haha..

Tapi aku tak tahu lah dapat ke tak 2nd interview. 
2nd interview 27hb ni. Dapat ke tak..takpelah...

Okkk..
Lepas interview semalam terus pergi Tabung Haji kat KL ada lawatan kerja.
First time aku masuk bangunan tabung haji tu.
Tetiba teringat tabung aku dulu masa kecik-kecik.. hihi

Chief IT kat situ kata kalau nak kerja kat Tabung Haji kena ada akaun tabung haji
dan kena pergi haji. Waaahh..best seh..
Staff kat situ kebanyakannya dah Haji n Hajah.
Tetiba berangan nak mintak kerja kat tabung haji kaann.. hahaha.berangan jela..
Interview kat uitm poooon tak lepas. Hoh..

Eh..dah kul 5 la.. Nak baliiikkkk...
Sebelum hujan ni baik aku balik..dah la naik motor. Kang ada plak yang sampai rumah malam.
Bersambung esok............


3 comments:

Aidanisme said...

T___T

iela said...

awat ceq.. huhu

Atia said...

aku doakan moga kali ni korang berjaya dapat tetap...aminnnnn