Wednesday, December 7, 2011

Pos motor guna Nationwide Express

Kenapa pos motor guna Pos laju lagi mahal dari Nationwide express ek? Kalo ikut feedback yang aku google tadi, ramai kata kalo hantar motor guna pos laju tu teruk, motor calar2 lah. Adakah kalo dia naikkan charge tu service dia bertambah bagus? Huhu.. takpelah.. dah guna Nationwide Express pon. :p

Adik aku nak pos motor (modenas karisma 125cc) ke kampung kat Johor dari Bandar Baru Bangi. Kena charge RM132.50 jer. Kalo guna pos laju kena charge RM187.50.

Nationwide express akan mintak salinan ic pengirim dan roadtax. Tapi kalo roadtax dah mati kena bawa geran.   Minyak kena tinggalkan sikit jer untuk keselamatan. Takut terbakar ke apa kan. Huhu.. Yang lain2 aku tak tanye plak. 

Aku nak tahu jugak condition motor tu kalo dah sampai Johor nanti.. Ok ke tak ok ke nanti aku update kat sini.

UPDATE : Motor bercalar balar jugak. Tapi takpelah..lagi murah berbanding pos laju. Huhu..

11 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku pun guna nationwide jugak. dulu bf pos motor ke shah alam dr trg.skang hubby : plate patah,side mirror patah,minyak kena curik :p

iela said...

Side mirror dengan plate kena cabut kan. Sebab benda tu la yang selalu rosak/patah. Minyak kena curik tu yg tak tahan...hahahaha

fiqh_riey said...

procedure dia cmne? ada link x?

iela said...

Terus je pergi nationwide express ataupon call hotline no dia 603-8073 3333.

Dia charge ikut cc motor. Jangan lupa bawa ic, roadtax atau geran motor. Lebih bagus kalo bawa surat khabar atau kotak2 utk tutup body motor kalau takut bercalar. Kena ikat ataupon salotape je.

Erm..itu je kot yang penting. Ha, minyak tu jgn lupa tgglkan sikit. Kalo tak jadi kes minyak kena curik :P huhuhu

akma said...

nk tny skit...bp lama motor br smpai guna nationwide ye?

Anonymous said...

asalam, kalau pos ke sarawak bpe eh?

Anonymous said...

kalau guna skynet ok banyak....walaupon mahal tp moto ko selamat sihat xdak calar sebab memg moto kita akan dibalut cam plastik wrap tu.....

Fitri said...

thanks for info..nk tye lg..klau sy pos kn moto tuh dy akn smpai rumahh atau tmpt tertntu..thanks

Anonymous said...

hahaha..sape suh bubh minyak banyak2..waktu kat kaunter tu kite kn tndtgn satu agreement..kat situ da clearly stated suh kite tgglkan 1/3 je minyak lam tank..tuk tujuan keselamatn..mgkn diorg sedut kua minyk kot.

Prof@mri said...

maaf, yee,asenye minyak bukan kena curik,dia akan emptykan bg suku je tank sebab isu keselamatan dan jugak elak kebakaran

Anonymous said...

Kalau Dari sg petani kebangi brapa ye